Electroterapia

     Electroterapia este una dintre cele mai răspândite metode de fizioterapie. Multe dintre procedurile de fizioterapie au efecte similare și în funcție de parametri, unele dintre acestea pot fi considerate dominante. Efectele principale sunt:

• analgezic

• de miorelaxare

• trofic

• antiedematos

     Electrostimularea este o tehnică fizioterapeutică folosită pentru dezvoltarea musculară, optimizarea antrenamentelor sau tonifierea pielii.

     Se bazează pe un principiu simplu, care reproduce modul de funcționare a contracției musculare naturale. Când vrem să ne încordăm un mușchi, creierul trimite un semnal sub forma unui curent electric, care trece cu viteză prin fibrele nervoase, ajunge la mușchi și determină contracția sa.

     Prin electrostimulare, se aplică pe corp electrozi conectați la un aparat, iar aceștia trimit impulsuri electrice de intensitate redusă care provoacă o contracție musculară. Impulsurile electrice sunt controlate și sigure, astfel că nu există riscuri pentru sănătate, mușchii nefăcând diferența dintre o contracție indusă electric și una voluntară, produsă de creier.

     Beneficii

     Poți să apelezi la electrostimulare complementar cu antrenamentele, pentru a accentua efectele activității fizice și a lucra diferite grupe de mușchi. Alternativ, poți stimula mușchii folosiți insuficient la antrenamentele obișnuite.

     Îmbunătăţește tonusul muscular și aspectul pielii, astfel că a fost adoptată și de industria de frumusețe. Această metodă se utilizează și în scopuri medicale, pentru a preveni atrofierea musculară la persoanele care nu-și pot folosi anumiți mușchi din cauza unor traumatisme, operații sau accidentări.

     Electrostimularea contribuie inclusiv la eliminarea fluidelor în exces, acționând ca un masaj de drenaj limfatic.

     Sunt anumite situații în care electrostimularea este contraindicată, cum ar fi în cazul celor care suferă de epilepsie, tromboflebită sau au pacemaker.

 

     Electroacupunctura este o modalitate de aplicare a acupuncturii în care se trece un mic curent electric prin ace, fiind complementară în tratamentul durerii sau paraliziei, iar câmpurile sale de aplicare sunt destul de largi.

     Tehnica, deși poate părea, nu este dureroasă, senzația seamănă cu cea a unei furnicături și, în plus, intensitatea stimulului poate fi ajustată într-un mod mult mai precis și, prin urmare, se adaptează tratamentul la toleranța specifică a pacientului.

     Spre deosebire de acupunctură, în loc să efectueze stimularea manuală, electroacupunctura folosește un dispozitiv care aplică impulsuri sub formă de curent electric, perechilor de ace amplasate în puncte de acupunctură, meridiane sau alte zone ale corpului. 

     Efecte asupra mușchilor:

     Acestea vor depinde de frecvența curentului folosit. La frecvențe joase mușchiul se contractă și crește tonusul muscular. Este ceea ce folosim în reabilitarea musculară, când lipsește tonusul și masa musculară, iar cu frecvențe înalte obținem efectul opus, o relaxare musculară însoțită de analgezie. Acest efect este utilizat, de exemplu, în dureri asociate cu contracturi sau tendinită.

     Este remarcabil de eficient în tratarea leziunilor sportive, dureri de spate, sciatică, paralizie facială, paralizie periferică sau neuropatie periferică. De asemenea, este indicat în reabilitarea sechelelor post-accident vascular cerebral, împreună cu tehnici de cranio-puncție (hemiplegie, hemipareză, hipoestezie, spasticitate).

     Efectele secundare posibile ale electroacupuncturii sunt aceleași ca în cazul acupuncturii: în timpul tratamentului, furnicăturile se manifestă de obicei în zona afectată, însoțite de căldură. Cel mai mare risc este apariția unei vânătăi mici (așa cum poate apărea cu orice inserție de ac), în special la pacienții care primesc anticoagulante.

     Electroacupunctura este contraindicată la pacienții cu stimulatoare cardiace sau în imediata apropiere a protezelor metalice, în zonele pielii unde există răni deschise sau răniri (în ultimele două cazuri, tratamentul este efectuat distal la vătămare) și ca măsură de precauție la gravide.

Contact

București, România

E-mail: adelinilinca@gmail.com

WhatsApp: +40 724 054 149  

  • Facebook
  • Instagram

Informații utile

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now